Az Olivier saláta az egyik legnépszerűbb hidegkonyhai remek a volt Szovjetunió területén. Általában ünnepek alkalmából készítik, a szilveszteri asztal elengedhetetlen kelléke. Nevét alkotójáról, Lucien Olivierről kapta, aki a forradalom előtti Moszkvában az Hermitage francia étterem főszakácsa és tulajdonosa volt. Az eredeti receptet 1883-ban bekövetkezett halálakor magával vitte a sírba, ezért most a nevét viselő saláták igencsak különböznek egymástól.
Külföldön általában "Orosz saláta" a neve.
Az alábbiakban az alapreceptet mutatom be:
főtt burgonya,
főtt sárgarépa,
főtt tojás,
főtt felvágott (a fűszermentes, diétás Doktorszkaja [Докторская], vagyis Orvosi felvágott a legjobb ehhez, ha nincs, semmiképpen se használjunk Párizsit, inkább főzzük meg a szafaládét, úgy sokkal ízletesebb) vagy főtt hús,
kovászos uborka (SOHA nem csemege uborka!),
zöldborsó,
majonéz (legalább 67%-os!).
Az összetevőket (a zöldborsó és a majonéz kivételével) 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és leöntjük majonézzel. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy összeérjen.
Általában lavorban készítik, mert olyan mennyiségben fogy!
Kiváló történelmi adalékokkal szolgál az Olivier saláta eredetéről a Konyhatündér, érdemes elolvasni.
Hogy csinálja egy profi háziasszony:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése