Povarszkaja utcai ház 1

Povarszkaja utcai ház 1
A Povarszkaja utcai ház...

2011. április 11., hétfő

Híres orosz ételek -- az Olivier saláta


Az Olivier saláta az egyik legnépszerűbb hidegkonyhai remek a volt Szovjetunió területén. Általában ünnepek alkalmából készítik, a szilveszteri asztal elengedhetetlen kelléke. Nevét alkotójáról, Lucien Olivierről kapta, aki a forradalom előtti Moszkvában az Hermitage francia étterem főszakácsa és tulajdonosa volt. Az eredeti receptet 1883-ban bekövetkezett halálakor magával vitte a sírba, ezért most a nevét viselő saláták igencsak különböznek egymástól.




Külföldön általában "Orosz saláta" a neve.

Az alábbiakban az alapreceptet mutatom be:

főtt burgonya,
főtt sárgarépa,
főtt tojás,
főtt felvágott (a fűszermentes, diétás Doktorszkaja [Докторская], vagyis Orvosi felvágott a legjobb ehhez, ha nincs, semmiképpen se használjunk Párizsit, inkább főzzük meg a szafaládét, úgy sokkal ízletesebb) vagy főtt hús,
kovászos uborka (SOHA nem csemege uborka!),
zöldborsó,
majonéz (legalább 67%-os!).


Az összetevőket (a zöldborsó és a majonéz kivételével) 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és leöntjük majonézzel. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy összeérjen.

Általában lavorban készítik, mert olyan mennyiségben fogy!

Kiváló történelmi adalékokkal szolgál az Olivier saláta eredetéről a Konyhatündér, érdemes elolvasni.


Hogy csinálja egy profi háziasszony:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése