Povarszkaja utcai ház 1

Povarszkaja utcai ház 1
A Povarszkaja utcai ház...

2011. március 6., vasárnap

Norilszk, Norilszk, te csodás!

Érdekes, ha több tárgyi tévedést is tartalmazó cikk Norilszkról, ahol mindennek ellenére élnek emberek. Később még hozzáteszek pár adatot, és más szemszögből készült fényképet is.

Hozzáfűzés: A permafroszt (angol permafrost, am. 'állandó fagy'; magyarul gyakran örökfagy; oroszul: вечная мерзлота) olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van.


Az 1935-ben alapított szibériai Norilszk (Норильск) nemcsak a világ legészakibb nagyvárosa, hanem az egyetlen olyan település a Földön, amelynek épületeit évente legalább 15 napig rombolja a permafroszt. A fagyott föld nyári felengedéséből eredő talajmechanikai mozgásnak -így az ebből eredő statikai elmozdulásoknak köszönhetően- a város ingatlanállományának 34 százaléka vagy lakhatatlan, vagy életveszélyes. A permafroszton való építkezés nehézségét az is csak növeli, hogy az épületek, illetve a csővezetékrendszerek hője által megolvasztott fagyott üreges talaj felgyorsítja az erózió mértékét, amely szinte így kimossa a "folyékonnyá vált" földet az épületek alapjai alól. Bár több megoldás is született a permafroszt kivédésére, megnyugtató megoldást sem a facölöpökön nyugvó alapozás, sem a 2 méteres mélységben lefektetett sóderréteg, sem a csővezetékeknél használt száraz ammónia használata nem tudta kiiktatni a "károkozót".

A cikk kezdete és folytatása itt: Az orosz Mordor: milliárdokat termelő lepusztult város a savas esők és a fagy fogságában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése